Vad betyder den låga räntan för ett litet företag? Den som har överlikviditet har anledning att tänka till innan hen reflexmässigt sätter in pengar på bankkonto. Det finns roligare saker att göra med dem.

Ute i Europa diskuterar bankerna att ta betalt från kunder som sätter in pengar på sparkonto. Styrräntan är ju negativ, vilket innebär att bankerna förlorar mycket på att betala sparränta.

I Sverige säger bankerna att det inte finns på kartan att ta betalt för sparkonton. Anledningen är inte altruistisk – troligen är man rädd för kundernas ilska. Om hundratusentals bankkunder tar ut sina pengar i ett svep kan det skada hela betalningssystemet.

Samtidigt är sparräntan så pass låg att om man räknar med alla avgifter för bankkort och andra tjänster, är vi redan framme vid minusränta på sparkapitalet.

Om ditt företag går bra och du har likviditet att placera – vad ska du göra med pengarna, hur ska du bygga upp kapitalet? Du kan så klart vända dig till bankens kapitalförvaltare. Följ då regeln om att välja ett finansiellt instrument som du förstår. I tider som dessa brukar det dyka upp så kallade strukturerade produkter, som kräver hög finansiell kunskap. Har du inte det, välj hellre fonder eller aktier.

En bättre strategi kan vara att sätta pengarna i arbete i din egen verksamhet. Den går ju uppenbarligen bra – så att utveckla den borde vara en hyfsat säker placering. Kan du göra mer av samma sak, anställa fler, växa?

Vill du inte det, se dig om efter andra företag i ditt lokala näringsliv som är värda att satsa på. Du har förmodligen kunskap om andras verksamhet och vet vilka som har potential. Det kan vara en säkrare investering än ett finansiellt instrument, på sikt mer lukrativt än bankkonto, samtidigt som det ger dig stor tillfredsställelse att hjälpa fram nya företag.