close button
DBT-57 (kopia)
Hej! Jag heter Thomas och är Client Executive på DBT.

Redo att ta nästa steg i ditt företagande?

DBT erbjuder finansieringslösningar som hjälper företag att realisera sin innovations- och tillväxtpotential.

Berätta mer om era affärsidéer och tillväxtplaner, så hittar vi tillsammans rätt lösning för er.

DBT-57 (kopia)
Ska vi börja med ditt företag och din e-post?
Vårt företag heter

med organisationsnummer är


Ni når mig på e-postadressen
DBT-57 (kopia)
Trevligt att träffa dig!
Vilken tillväxtmöjlighet står du inför just nu?
DBT-57 (kopia)
Spännande! Hur stort är finansieringsbehovet?
Vi söker finansiering på
belopp
och vi räknar med
att betala tillbaka inom
tid
DBT-57 (kopia)
Tack för din förfrågan !

Vi kommer att höra av oss till dig inom 1-3 arbetsdagar med en plan framåt för att ta tillväxtresa mot nya höjder.
Inför vårt möte kan du även passa på att ladda ned DBTs Toolbox med några enkla kalkyler och modeller som kan hjälpa oss att se samma affärsmöjligheter som du gör.
§§
DBT-57 (kopia)
Toppen! Nu behöver vi bara dina kontaktuppgifter. Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig för att ta nästa steg.
Jag som är kontaktperson heter


Ni kan nå mig på mobilnummer
Låt oss ta ett onlinemöte på 20 minuter.
dbt.seInsikterExpertens fem skattetips för dig som äger fåmansföretag

Expertens fem skattetips för dig som äger fåmansföretag

De så kallade 3:12-reglerna är till för att företagare inte ska kunna omvandla tjänsteinkomster till kapitalinkomster – som ju ger lägre skatt. Reglerna kan vara krångliga och ibland svåra att förstå. Magnus Johansson, partner på den oberoende skatte- och transaktionsbyrån Svalner, är inriktad på ägarrelaterade frågor i fåmansföretag. Här är hans bästa övergripande skattetips – men tänk på att detaljerna beror på förutsättningarna i just ditt fåmansföretag.

  1. Fundera över rätt ägar- och bolagsstruktur från början. Redan när du etablerar verksamheten är det bra att tänka igenom om ägarna ska aktierna direkt, indirekt genom egna bolag samt om det ska finnas ett holdingbolag. Vilket som är mest förmånligt styrs av antalet delägare, antal anställda, lönesumman, utdelningspolicy samt visioner och planer för verksamheten. Anledningen till att det är viktigt att välja rätt bolagsstruktur från början är att det kan ge en mer fördelaktig skattesits. Omstruktureringar kan ske i efterhand, men en ogenomtänkt struktur kan föra att du förlorar skattefördelar och den kan ge upphov till vissa inlåsningseffekter.
  2. Ta ut rätt lön och utdelning. För den aktive i ett fåmansföretag är det viktigt att själv ta ut rätt lön. Det ger möjlighet att utnyttja det så kallade lönebaserade utrymmet för att beräkna det gränsbelopp som kan användas för att ta ut lågbeskattad utdelning och kapitalvinst. Förutsättningarna för det påverkas av vilken bolagsstruktur man har valt (se tips 1). Gränsbeloppet kan utnyttjas av dig som äger minst 4 procent av aktierna direkt, eller indirekt via ett företag som äger mer än 50 procent av det rörelsedrivande företaget där de anställda finns.
  3. Skapa incitamentsprogram för anställda/nyckelpersoner. För att attrahera och nyckelpersoner finns det flera instrument att välja mellan, till exempel aktier, teckningsoptioner och så kallade personaloptioner. De omgärdas av olika skatteregler och kan beskattas som inkomst av tjänst eller som inkomst av kapital beroende på hur de har utformats. Det är en fördel att tidigt fundera över om incitamentsprogram verkligen är ett lämpligt instrument för företagets utveckling. Anledningen är att det generellt blir dyrare och mindre förmånligt att delta i ett sådant program när företaget väl har börjat växa.
  4. Tänk skatter innan du säljer. Om du står inför en försäljning av ditt företag kan olika försäljningsstrukturer ge olika skattekonsekvenser. Det kan till exempel bli nödvändigt att genomföra en omstrukturering och sälja via ett annat företag för att undvika att en stor del av vinsten beskattas som inkomst av tjänst enligt 3:12-reglerna. Mycket handlar om tajming, så tipset är: Planera i tid innan du säljer.
  5. Generationsskifte. Under 2019 trädde nya regler i kraft för generationsskiften i fåmansföretag. Syftet är att underlätta för vissa generationsskiften inom familjen genom att skattemässigt jämställa dem med företag som hade säljs till externa köpare. Men vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för att reglerna ska vara tillämpliga och ett generationsskifte behöver därför planeras i god tid.
Ladda ner vårt whitepaper om tillväxtfinansiering.