Många företagare förlitar sig på sin redovisningskonsult eller revisor för att veta hur det går. Men då får de bara veta hur det gick – tidigare. Om du kan använda din redovisningskonsult som controller kan din business ta fart.

Redovisningskonsult eller revisor

Vi vet hur det är – din redovisningskonsult skickar en resultatrapport som visar hur ditt företag gick förra månanden. Eller om det var förrförra. Sedan dess kan ju mycket ha hänt. Men det syns inte i siffrorna.

Vad skulle hända om du bad din redovisningskonsult att bli controller istället? Det vill säga att komma med goda råd om vad du bör förändra i framtiden för att få en bättre lönsamhet. Det här är fullt rimliga krav att ställa på din redovisningskonsult. Det är ju dennes kunskap om företagandet som du betalar för. Att konstatera historiken kanske du kan göra själv med hjälp av ett dataprogram.

kvinna-med-armbandMed en bra controller och din egen nyfikenhet kan dy djupdyka i affärssystemet och hitta användbar information som:

  • Var genereras egentligen din omsättning
  • Var tjänar du egentligen på var och en av dina kunder
  • Var finns egentligen dina kostnader

Kort sagt: vad är det som driver lönsamheten?

Därefter kan du skapa dina egna nyckeltal som berättar hur det går just nu. Självklart kan du alltid titta på kassalikviditeten, men är det relevant för just dig? Kanske lageromsättningen är bättre för ditt företag – som säger hur snabbt du säljer varor du har köpt in?

När du väl har förstått vad som driver din lönsamhet, blir det mycket lättare att fatta beslut. Har du ingen bra controller, ta hjälp av andra konsulter. Du kan köpa enskilda timmar hos en revisor eller ta hjälp av en extern styrelseordförande. En rätt liten insats kan ge mer än du tror.

 

New call-to-action