40-talisterna hade nog gärna velat sälja sina företag då, kring 2008-2009, när de själva var runt 65. Men så kom Lehman-kraschen. Det svenska näringslivet klarade sig visserligen hyfsat, men företagsköparna försvann eller sänkte sina bud kraftigt. Så säljarna tänkte om. 65 är ingen ålder, deras företag behövde dem för att bearbeta de problem som ändå fanns med svag likviditet och annat – och försäljningsvågen kom av sig.
Nu är dessa företagsägare 75. Många har gjort ett utmärkt jobb och företagsvärdena har stigit. Men respiten är över. Vi står inför en ny nedgång i konjunkturen, och 75 är en ålder, för alla utom amerikanska presidenter.
Dags alltså att sälja nu. Den som väntar för länge riskerar att ännu en gång se att värdet på livsverket sjunker. Men hur värderar man företaget?
Frågan är marig, eftersom många ägare till ägarledda företag lever i och genom sitt företag. Bilen, mobilen, datorn ägs av företaget. Inte sällan håller man som ägare ner resultatet av skatteskäl. Mitt första råd till den som vill sälja är därför: Rensa i resultat- och balansräkningen för att få fram en så realistisk bild av verksamheten som möjligt. Det är ju detta som ligger till grund för värderingen. Förbered ditt företag för försäljning. Framtida köpare måste kunna se hur det verkligen går företaget. Mitt andra råd är att ta ett kliv tillbaka från dina egna känslor kring företaget. Köpare kommer att se på det med ”Affärsögon” och för att möta dem i en god förhandling måste du även göra det. Det tredje är att fundera hur du vill ha betalt och huruvida du vill vara med ett tag till. Ta en klumpsumma och gå, eller är du beredd på delbetalningar under några år? Det senare kan vara bra för den som inte vill släppa helt utan gärna är delaktig i verksamheten men inte längre vill ha totalansvaret. Många köpare uppskattar även att ha kvar säljaren ett tag för att säkra en god överlämning. Du som säljare sitter ju på ovärderlig om ditt företag, marknaden, konkurrenterna…
Funderingarna måste du göra själv, men för att genomföra försäljningen och hitta en köpare behöver du hjälp av en företagsmäklare eller revisor, och eventuellt av ett finansieringsföretag – beroende på vilken köpare du hittar.