Sälja företag – våra bästa tips vid ägarskifte

6 min läst

För ett decennium trodde man att mängder av företag stod inför ägarskiften, eftersom 40-talisterna var på väg in i pension. Men det blev inte så. Ägarna behöll i stället för att sälja företagen. 

40-talisterna hade nog gärna velat sälja sina företag då, kring 2008-2009, när de själva var runt 65. Men så kom Lehman-kraschen. Det svenska näringslivet klarade sig visserligen hyfsat, men företagsköparna försvann eller sänkte sina bud kraftigt. Så säljarna tänkte om. 65 är ingen ålder, deras företag behövde dem för att bearbeta de problem som ändå fanns med svag likviditet och annat – och försäljningsvågen kom av sig.

Nu är dessa företagsägare 75. Många har gjort ett utmärkt jobb och företagsvärdena har stigit. Men respiten är över. Dags alltså att sälja nu. 

Timing är nyckeln - sälj ditt företag i rätt tid

Den som väntar för länge med att sälja företag riskerar att ännu en gång se att värdet på livsverket sjunker. Medan möjligheten fortfarande finns bör ägarna överväga att sälja sina bolag och dra nytta av den värdeökning de har åstadkommit under åren. 

Att sälja företag i rätt tid är avgörande för att säkerställa en framgångsrik övergång och för att undvika att värdet minskar på grund av ekonomiska svängningar. Men hur vet du när timingen är perfekt för ett ägarskifte?

Att identifiera rätt tidpunkt att sälja företag är en viktig del av försäljningsstrategin. Det kräver noggrann övervakning och analys av marknadstrender, branschens tillstånd och den ekonomiska situationen. Att sälja när företaget presterar bra och marknaden är gynnsam kan leda till en högre försäljningspris och fler intresserade köpare. Likaså, om du ser att branschen befinner sig i en positiv trend och att ekonomin är stabil, kan det vara den perfekta tiden att agera.

Att tänka på vid ägarskifte

Vi vet, att sälja företag är inget lätt beslut. Många ägare till ägarledda företag lever i och genom sitt företag. Bilen, mobilen, datorn ägs av företaget. De ser också sitt företag som sin identitet och en symbol för sin framgång. Men när man väl har fattat beslutet att sälja sitt företag dyker det upp många frågor som behöver besvaras. Vad är värdet på företaget? Hur hittar man potentiella köpare? Och vad händer med personalen? 

Först och främst är det viktigt att bestämma företagets värde innan man går vidare med försäljningsprocessen. Detta kan göras genom att analysera företagets ekonomiska resultat, tillgångar och intäkter. Det kan vara klokt att anlita en erfaren företagsvärderare eller en revisor för att få en objektiv bedömning av företagets värde.

Nästa steg är att hitta potentiella köpare för företaget. Det finns olika sätt att göra detta. En vanlig metod är att anlita en företagsmäklare som har kunskap och kontakter inom branschen. 

När det gäller personalen är det viktigt att vara transparent och kommunicera öppet under försäljningsprocessen. De anställda kan känna oro för sin framtid och det är viktigt att visa att deras intressen tas på allvar. Ibland kan en köpare vara intresserad av att behålla befintlig personal, medan i andra fall kan det finnas behov av omstruktureringar och eventuella uppsägningar. Det är viktigt att ha en plan för att hantera personalfrågor och att vara beredd att ge stöd och vägledning till de anställda under denna period.

Några smarta råd när du ska sälja ditt företag

  • Förbered ditt företag för ägarskiftet. Inte sällan håller man som ägare ner resultatet av skatteskäl. Rensa i resultat- och balansräkningen för att få fram en så realistisk bild av verksamheten som möjligt. Det är ju detta som ligger till grund för värderingen. Framtida köpare måste kunna se hur det verkligen går för företaget. Se till att redovisa alla intäkter och kostnader på ett korrekt sätt för att ge en tydlig bild av företagets ekonomiska hälsa.
  • Ta ett kliv tillbaka från dina egna känslor kring företaget. Köpare kommer att se på det med ”Affärsögon” och för att möta dem i en god förhandling måste du även göra det. 
  • Fundera hur du vill ha betalt och huruvida du vill vara med ett tag till. Ta en klumpsumma och gå, eller är du beredd på delbetalningar under några år? Det senare kan vara bra för den som inte vill släppa helt utan gärna är delaktig i verksamheten men inte längre vill ha totalansvaret. Många köpare uppskattar även att ha kvar säljaren ett tag för att säkra en god överlämning. Du som säljare sitter ju på ovärderlig information om ditt företag, marknaden, konkurrenterna…

Funderingarna måste du göra själv, men för att genomföra försäljningen och hitta en köpare behöver du hjälp av en företagsmäklare eller revisor, och eventuellt av ett finansieringsföretag – beroende på vilken köpare du hittar.

Hur värderar man sitt företag inför försäljning?

När man vill sälja sitt företag är det viktigt att kunna värdera det på rätt sätt för att få en objektiv bild. Priset är förstås en central faktor att överväga, men att avgöra det exakta värdet kan vara utmanande. Om du vill veta mer om hur man värderar sitt företag, läs vår artikel Företagsvärdering – 5 sätt att värdera ett företag.

 

 

New call-to-action

Hör av dig!

Kontakta oss och se hur vi kan hjälpa ditt företag. Vi hör av oss inom 24 timmar.