Företag som arbetar smart med juridik kan accelerera sin verksamhet.

I det här avsnittet av Accelerate berättar Victoria Kopylov på Pocketlaw hur du kan få koll på juridiken i ditt tillväxtföretag. Titta på avsnittet och få tips på hur ni kan använda digitalisering och automatisering för att hantera juridiska frågor inom tex arbetsrätt och äganderätt på ett smart och effektivt sätt.

Att starta företag är en sak. Att skala upp samma företag är något helt annat. Därför har vi på DBT tillsammans med våra partners skapat Accelerate – en kunskapskälla online som ger dig som företagare den inspiration du behöver för att få ditt företag att växa. Välkommen till Accelerate.

Hur har ditt förhållande till kunden och juridiken förändrats utifrån dina samlade erfarenheter?

Väldigt mycket. Och det är det mest intressanta. I början var det juridiken i sig som jag var nyfiken på. Sedan insåg jag under utbildningen, där jag läste all typ av juridik – familjerätt och straffrätt... Men jag fastnade för affärsjuridiken. Och det jag brinner för nu är att juridiken ska bli ett med bolaget.

Och det jag har finslipat längs vägen de senaste tio åren som bolagsjurist på Spotify och chefsjurist på Kry, det är att jag har tvingats lära mig vad vi fokuserar på nu. För det är det som är alla företagares utmaning. Juridiken är så bred. Man kan jobba med juridik 100 timmar i veckan. Men då missar man ju någonting.

Och skälet till att jag valde att gå till PocketLaw var att jag anser att vi behöver hjälpa företag att jobba smartare med juridiken. Och det gör vi inte genom att alla måste bli jurister, och förstå juridiken, utan det finns tillräckligt många kompetenta jurister där ute. Men vi måste förenkla och tillgängliggöra juridiken.

Där tar jag med mig stora lärdomar från Kry, för det är samma sak: Kry ville tillgängliggöra vården för patienten och tillhandahålla vård på ett enklare och mer effektivt sätt, där det lämpar sig.

På samma sätt, och det står jag stenhårt fast vid, är jag övertygad om att för att lyckas med sin verksamhet så måste man tänka till kring hur man jobbar med juridiken. Då måste man, givet komplexiteten i regler och kravställande, automatisera och digitalisera så långt det är lämpligt och man kan. Där finns ingen skarp gräns, men bara genom att identifiera... Man kan arbeta med juridik på ett proaktivt sätt. Lite välja russinen i kakan utifrån vad man vill uppnå just nu.

Men det jag råder till är att det är hundra procent smart att ifrågasätta hur man jobbar med juridiken dag ett.

Det blir inte enklare, utan nästan omöjligt att komma i kapp om du ignorerar, inte bara regler, utan egentligen kundleveransen. Som alla företagare bryr sig om, vem nu än kunden är. Det gäller att förtydliga vad du kan vänta dig när du handlar av mig eller nyttjar mina tjänster. Hur behandlas personuppgifter? Det är en basnivå, hygienfaktorer.

Där kan man jobba smart med juridiken för att spara tid, kraft och pengar till den stora utmaningen. Det är oftast ett ganska snävt område, tillbaka till det som du som företagare kan bäst: Din affärsidé. Vad är det du bidrar med?

Vad är det värsta som kan hända om jag negligerar det du säger?

Ja, det är jätteintressant och något jag brukar börja med att tala om. Den största risken här är ofta att affären inte flyger. Många jurister är nog inte ens medvetna om det, för jurister är lite som läkare.

Hela min familj är läkare. Jag är uppväxt med jurister och läkare. Vi har mycket gemensamt. Vi har aldrig varit utsatta för ett demand-problem. Det finns konstant demand. Vi har inte behövt fila på vår affärsidé.

Vi levererar och våra tjänster är alltid eftersökta. Men som företagare har man ju inte den lyxen.

Så det gäller att fundera igenom vad man vill uppnå. Då vågar jag säga att den största risken är att ditt bolag inte växer. Att du inte lyckas med din affärsidé.

Det vill jag ge tillbaka. Men om du har en fungerande business bör du i nästa andetag fundera igenom vilken juridik som är kritisk just nu. Inte minst i det basala, ha koll på juridiken. Vad har du på plats, och vad har du inte koll på? Det är något som alla kommer fråga dig längre fram. Revisorer, Skatteverket framtida investerare eller långivare. De vill att företagen ska ha "your house in order".

Hur säkerställer man att juridiken finns på plats?

Precis. Nu blir det lite säljigt här. Det är därför jag är hos PocketLaw nu. Där skapar vi en plattform för din juridik. En enda plats där man tryggt kan spara ner sin juridik på ett ställe, med påminnelser.

Man kan få vägledning om vilka de största riskerna med ens business är. Sen kan du dessutom plocka fram den juridik du behöver. Man behöver ju inte använda just PocketLaw för detta, men det jag brinner för är processen. Hur vi kan hjälpa företag att förstå vad de behöver få på plats. Det är unikt för alla företag. Samtidigt finns det standardmissar som folk gör

Vi jobbar på att på ett digitalt sätt belysa dessa. För alla missar där. Det handlar om att säkra äganderätten till bolaget. Om du använder konsulter eller har anställda som utvecklar din mjukvara, så är det viktigt att säkerställa att du äger det du utvecklar – annars har man ofta problem.

Eller om man är i en konsult-tung bransch, det ser vi mer och mer nu. Det är giggare och olika typer av tjänster som upphandlas av individer eller bolag på ett mer flexibelt sätt. Då måste man tydliggöra hur man kravställer de här individerna.

Är de mina anställda? Vi har ju en rätt så gedigen arbetsrättslagstiftning i Sverige med mycket skyldigheter kring sociala avgifter och arbetsmiljö. Är de anställda eller är de konsulter så att någon annan är ansvarig? Sådana bitar i en konsult-tung bransch blir ju avgörande.

Det är inte så svårt som företagare att veta vad det är jag gör och vad som är nyckeln och kärnan i min verksamhet. Om man sen är osäker ska man uppsöka en specialist och fråga om de vanligaste missarna i just min verksamhet. Då menar jag kärnverksamheten. Där ska man lägga fokus. Det kan inte bli fel.

Vi hoppas att detta avsnitt av Accelerate har gett dig tankar och idéer om hur du tar ditt företag till nästa steg. Vill du diskutera finansiering av dina planer och affärsidéer är du varmt välkommen att kontakta oss på DBT.se.

Hör av dig!

Kontakta oss och se hur vi kan hjälpa ditt företag. Vi hör av oss inom 24 timmar.