Hur ska man tänka kring finansiering när man vill få företaget att växa?

I det här avsnittet av Accelerate ger DBT:s grundare Alexis Kopylovs sina bästa tips och råd för hur du tar nästa steg i tillväxtresan.

Att starta företag är en sak, att skala upp det är något helt annat. Därför har DBT och partners skapat Accelerate – en kunskapskälla online skapad för att ge dig som företagare inspiration – så att ditt företag kan växa. Välkommen till Accelerate.

Hur kom DBT till och varför behövs DBT?

Kul att få prata om det som vi på DBT brinner för – SME-bolagen. Vi såg att många bolag idag inte har den finansiering de förtjänar och behöver. Man har långsiktiga utmaningar som digitalisering och behöver framtidssäkra. Men man har kort finansiering som inte ger den tillväxt och innovationskraft som bolaget behöver. I stället för att klaga startade vi finansieringspartnern för att hjälpa företagen att utnyttja sin inneboende potential.

Vad är ett tillväxtföretag?

Det är ett företag som har en ambition att göra något. Man kanske inte vill erövra hela världen utan endast sin lokala marknad, utmana sig själv, utveckla erbjudandet och teamet och hela sin verksamhet.

Om man har tillväxtambition och behöver kapital – vad finns det för alternativ?

Superintressant fråga. Kapital är ju i slutändan pengar som möjliggör något, men det beror på vilken fas företaget är i. I nystartade företag är det ofta familj, vänner och man själv som satsar och sen blir det affärsänglar och riskkapital. Ju mer moget ditt företag är och kan bevisa att affärsverksamheten flyger och har ett löpande kassaflöde, desto mer blir det klassisk bankfinansiering. Det gäller att följa kurvan och hitta rätt kapital längs vägen.

Vad får företagaren inte missa från sitt perspektiv?

Jag tror att det man måste tänka på vad det är som krävs för att fånga tillväxtmöjligheten. Är det ett team som behöver växa eller kompetenshöjas eller är det pengar som behövs? Om det är pengar det gäller bör man fråga sig om det är rätt läge för lånefinansiering eller riskkapital.

Det beror mycket på riskprofilen på pengar. Är det i ett tidigt skede och det kan ge tio eller hundra gånger insatsen? Eller investerar man säkert i ett lager att sälja vidare? Då lutar det mer mot företagslån. Det handlar om vad jag vill uppnå och vad som tar mig dit: pengar, team, kompetens.

Korta pengar till långa ambitioner – en fallgrop

Korta och långa pengar arbetar oftast bra ihop, man behöver kombinationen. En verksamhet har både korta och långa perspektiv och man ska hitta kombon. Skälet till att vi grundades var att alltför många företag satt med korta pengar, vilket inte möjliggjorde de långsiktiga investeringarna för att framtidssäkra. Vi vill jobba för en bättre balans.

Vad gör DBT för företagarna?

DBT tror på mångfald och diversifiering, både för företagen och företagarna. Vi värdesätter diversifierade team i form av internationalitet, manligt/kvinnligt eller olika kompetenser, men också mångfald vad gäller bolagen vi hjälper. Vi hjälper såväl klassiska, maskintunga företagare med skit under naglarna som lite mer "laptop-tunga" företag där verksamheten är mer kompetensdriven. Vi hjälper gärna många olika företagstyper för så ser det svenska företagslandskapet ut.

Personlig borgen – en utmaning för företagare

Det är intressant. Som vi som kreditgivare ser det ska vi hjälpa företagare att fortsätta resan. Om vi vill gå in med de pengarna handlar det om riskdelning. Jag vill gärna kunna gå in, även om inte alla företag kan lägga samma insats. Pengar till en bostad måste komma dels från en själv och dels från banken. Det är naturligt och det är samma sak här.

Ett bolag kan sakna pengar till den egna insatsen för att möjliggöra finansiärens. Det är också ett sätt att visa att vi jobbar ihop. Det är dock ofta sista anhalten – det gäller att säkerställa den delade risken. Här har vi samma ambition om att jobba för det positiva, men också arbeta gemensamt om det inte går som tänkt.

Sida vid sida i fram- och motgång. Det är så man bygger företag.

Exakt.

Vi hoppas att det här avsnittet av Accelerate har gett dig tankar och idéer om hur du kan ta ditt företag vidare till nästa steg. Vill du diskutera finansiering av planer och affärsidéer är du varmt välkommen att kontakta oss på DBT.se. Stort tack för att ni tittade, vi ses!

Hör av dig!

Kontakta oss och se hur vi kan hjälpa ditt företag. Vi hör av oss inom 24 timmar.