Lästid: 4 min

När du står inför tillväxt i ditt företag kan det vara svårt att veta vilken typ av finansiering du ska välja. Här delar Alexis Kopylov, VD och grundare av DBT Capital med sig av sina bästa argument för varför du ska välja ett företagslån framför riskkapital.

Riskkapital är en dyrare finansieringsform

När du behöver finansiering för att ta ditt företag till nästa nivå kan det vara frestande att vända sig till riskkapital. Att låna riskkapital är en vanlig väg för att skala upp sitt företag. Det är dock viktigt att komma ihåg att riskkapital ofta är ett dyrare alternativ jämfört med att ta företagslån. 

Att låna pengar är ofta mycket billigare än att ta in riskkapital. När du tar in en riskkapitalist som ny ägare av ditt företag, så ger du även bort en stor del av den framtida vinsten. Riskkapitalister förväntar sig ofta en avkastning på sina pengar med 20-30%, vilket är en dyr kostnad om du jämför med ett företagslån. Riskkapitalisten är dessutom där ”för evigt”, och över en lång tid kan det bli väldigt dyrt.

Vad är riskkapital?

 

“Riskkapital är en form av investering med stor risk där pengarna investeras i ett företag i utbyte mot inflytande, avkastning och ägarandel. Om företaget misslyckas kan investeraren inte återvinna sina pengar.”

Lån eller riskkapital?

Riskkapital ger inflytande över din verksamhet

En riskkapitalist kräver ofta en plats i styrelsen. Detta kan vara både bra och dåligt beroende på er relation. Fördelen med att ha en riskkapitalist i styrelsen är att de kan bidra med värdefulla erfarenheter, kunskap och nätverk. Detta kan vara ovärderligt för tillväxt och expansion. Genom att ha en aktiv riskkapitalist kan du dra nytta av deras expertis och få tillgång till resurser som kan hjälpa ditt företag att växa och bli framgångsrikt.

Å andra sidan kan närvaron av en riskkapitalist i styrelsen innebära att du förlorar en del av den direkta kontrollen över din verksamhet. Riskkapitalister har ofta egna intressen och strategier som de vill följa för att maximera sin avkastning på investeringen. Det kan innebära att vissa strategiska beslut eller riktningar för företaget måste anpassas eller prioriteras utifrån deras intressen.

Riskkapital innebär nya ägare

När du tar in riskkapital får du in nya ägare som senare kan bli svåra eller dyra att bli av med. En långivare är med dig så länge du vill och behöver. När du betalat av ditt lån är det du som bestämmer om du vill fortsätta med ert samarbete. Det innebär också att du kan växa med samma eller olika typer av långivare beroende på hur din verksamhet växer.

Varför företagslån är det bästa valet?

En långivare, till skillnad från en riskkapitalist, förblir vanligtvis en samarbetspartner utan styrande befogenheter i ditt företag. När du väljer företagslån framför riskkapital slipper du dela vinsten med någon annan. Dessutom är företagslånet betydligt billigare. Vilket helt enkelt betyder att du tjänar mer på företaget.

Med ett företagslån har du mer frihet och större kontroll över ditt företag. Du kan investera pengarna i vad du än önskar och när lånet är återbetalt har du inga ytterligare skyldigheter. När du betalat av ditt lån kan du fritt bestämma om du vill fortsätta samarbeta med långivaren eller söka nya finansieringsalternativ. Det ger dig också flexibilitet att anpassa finansieringen efter din verksamhets utveckling. Inte minst viktigt att du kan forma och utveckla ditt företag enligt dina egna visioner och mål, utan att behöva få godkännande från riskkapitalisten.

Hör av dig!

Kontakta oss och se hur vi kan hjälpa ditt företag. Vi hör av oss inom 24 timmar.