När du står inför tillväxt i ditt företag kan det vara svårt att veta vilken typ av finansiering du ska välja. Här delar Alexis Kopylov, VD och grundar av DBT med sig av sina bästa argument för varför du ska välja ett företagslån framför riskkapital.

Du vet vad det kostar

 

Lånade pengar är ofta mycket billigare än riskkapital. När du tar in en ny ägare så ger du även bort en stor de av den framtida vinsten. Riskkapitalister förväntar sig ofta en avkastning på sina pengar med 20-30 procent, vilket är en dyr kostnad om du jämför med ett företagslån. Riskkapitalisten är dessutom där ”för evigt”, och över en lång tid kan det bli väldigt dyrt.

 

Du bestämmer över din verksamhet

 

En riskkapitalist kräver ofta en plats i styrelsen. Detta kan vara både bra och dåligt beroende på er relation. En långivare förblir en samarbetspartner med går inte in och styr i din verksamhet.

bok-sidan

 

Välj rätt partner för varje steg i din utveckling

 

När du tar in riskkapital får du in nya ägare som senare kan bli svåra eller dyra att bli av med. En långivare är med dig så länge du vill och behöver. När du betalat av ditt lån är det du som bestämmer om dy vill fortsätta med ert samarbete. Det innebär också att du kan växa med samma eller olika typer av långivare beroende på hur din verksamhet växer.

Vill du veta mer om hur DBT kan hjälpa dig med dina företagsdrömmar, kontakta oss idag!