Ett lån kan ge dig som företagare möjlighet att ta nästa steg på tillväxtresan och realisera dina affärsidéer.

I det här avsnittet av Accelerate ger DBT:s VD och grundare Alexis Kopylov sina bästa tips till entreprenörer som funderar på lån som finansiering.

Att starta företag är en sak, att skala upp samma företag är något helt annat. Därför har vi på DBT tillsammans med våra partners skapat Accelerate – en kunskapskälla online skapad för att ge dig som företagare den inspiration du behöver för att få ditt företag att växa. Välkommen till Accelerate.

När man väl har ett lån på DBT, vad ställer ni för krav på företagarna?

"Förväntningar" och "partner" är viktigt för oss. Alla låntagare och företag vi jobbar med vill vi ha en väldigt nära relation till. Vi vill kunna följa hur det går, dela uppgång och nedgång. Man har mycket att tjäna på att hålla sina finansiärer nära och informera dem, både när det går bra och dåligt. Det ger en bättre och tryggare relation och då kan vi hjälpa till på ett annat sätt.

Varför håller man inte den kontakten?

Jag har funderat mycket på det. Det är ett rätt konstigt synsätt. Är vi en underleverantör eller en partner? Man är kanske rädd att något ska användas mot en. Trots det är jag övertygad om, om jag ska säga hur det är hos oss att man vinner mycket på en öppen dialog.

Hur mycket följs det finansiella respektive det som omfattar företaget upp?

Allt landar i det finansiella. Är du väldigt duktig på din marknad, säljer mycket och har ett bra team trillar det ner i det finansiella och till sista raden. Tittar du på det finansiella på rätt sätt, ställer det frågor om det operationella för att förstå resten av verksamheten och då blir du ett riktigt bra bollplank. Då kan du komma med tips, tricks och rentav hjälp, förutom att bara ge pengar.

Vårt digitala arbetssätt ger också väldigt mycket olika typer av verktyg. Vill du berätta om Wellness Report?

Den är väldigt intressant. Det handlar om en gemensam syn på företaget. Vi vill utmana oss själva som långivare. I stället för att be om en månadsrapport hjälper vi våra företag att ta fram en med jämförelser med konkurrenter och föregående månad. Vi vet att många företagare inte har tid att göra en massa rapporter. Hur kan vi hjälpa dem att bli ännu bättre företagare? Där är Wellness Report en viktig del.

Om vi tittar på DBT:s kunder idag – vilka är de gemensamma nämnarna för bra kunder?

Det är mycket kopplat till en passion för det man vill bygga eller skapa. Man har en yrkesstolthet och den återspeglar sig i alla relationer man har med sina samarbetspartners, finansiärer och ägare. Något som blivit tydligt det är året är även uthållighet och grit, driv. Man kämpar på och ger sig inte, alltså hårt arbete, men också nytänkande.

Oförutsedda hinder dyker upp, men man levererar ändå mer av samma sak samtidigt som man förbättrar och utmanar. Samt långsiktigheten. Att man ser att det byggs en stabil, stark grund för ett långsiktigt starkt företag.

Vad skulle du vilja säga till alla företagare där ute med tillväxtambition och lån som ett alternativ?

Först ett grattis till att de kommit så långt och kämpat med sin affärsidé. Ett sidospår, men längs motorvägen ser man stora loggor tack vare att nån suttit ensam i ett rum och skapat det där företaget. High five! Har man inte tänkt sig lån som alternativ så ska man göra det för det är en bra kompletterande finansieringsform.

En entreprenör har jobbat jättehårt för bolaget man skapat och det känns dumt att ge bort en stor del av det. Sen kan det vara bra att få in nya ägare och komplettera med lånefinansiering. Till företagarna vill jag säga: Fler ska utvärdera lånefinansiering som ett alternativ.

Vilken företagartyp vill du se?

Jag vill gärna se företagare som vill förändra någonting. Vi kopplar framförallt ihop det med den här långsiktigheten i partnerskapet. Jag vill betraktas som partner, inte bara som underleverantören med pengarna. Det blir inte riktigt win-win.

Samarbeten som lyckats har byggt på partnerskap. Man har sett DBT som en lika viktig del av affärsutvecklingen som att man fått rätt skosnöreleverantör, om man nu säljer skor. Man ser det som en del av helheten.

De företagare som är lite rädda för att ta lån, vad vill du säga till dem?

Först och främst förstår jag det, pengar är kopplade till känslor liksom företaget man byggt upp, ens baby. Och så ska det pratas säkerhet och kanske personlig borgen. Men jag säger: Våga utmana den tanken. En fördel med lånade pengar jämfört med riskkapital är att företagslån är ett lån.

Riskkapital följer med en evig ägare som det kan bli väldigt dyrt att köpa ut. Lån är inte så farligt, utan ett fint bevis på att man byggt en stark verksamhet. Att få lånefinansiering visar på styrkan i företaget man byggt upp hittills.

Vad är fördelen med företagslån?

Att du får in den finansiering du behöver. Du får också en partner, men behåller även en stor del av företaget du byggt. Det kan gå väldigt bra med en ny ägare eller så får ägaren en annan ambition än du har, vilket kan innebära konflikter.

Lånefinansiären är med och stöttar som partner, men sitter inte i ägarbasen eller styrelsen. Det bästa av två världar. Man får pengar och en partner, men har kontrollen och visionen om vad man vill och vill utveckla.

Vad är fördelen med DBT som struktur?

När man jobbar med oss får man en finansieringspartner med fokus på "finansiering", pengar till tillväxt och sina innovationsinitiativ och på "partner", nån som ser långsiktigt på verksamheten, vill vara med och utveckla den och ser att vår roll är större än bara pengarna. Det kan vara Wellness Report för en bra styrning och våra nätverkskontakter. Man får alltså det bästa av två världar, finansiering och en långsiktig partner.

Vi hoppas att du fått tankar och idéer om hur du tar ditt företag till nästa steg. Vill du diskutera finansiering av planer och affärsidéer, välkommen till DBT.se. Stort tack, vi ses!

Hör av dig!

Kontakta oss och se hur vi kan hjälpa ditt företag. Vi hör av oss inom 24 timmar.