Boka möte
close button
DBT-57 (kopia)
Hej! Jag heter Thomas och är Client Executive på DBT.

Redo att ta nästa steg i ditt företagande?

DBT erbjuder finansieringslösningar som hjälper företag att realisera sin innovations- och tillväxtpotential.

Berätta mer om era affärsidéer och tillväxtplaner, så hittar vi tillsammans rätt lösning för er.

DBT-57 (kopia)
Ska vi börja med ditt företag och din e-post?
Vårt företag heter

med organisationsnummer är


Ni når mig på e-postadressen
DBT-57 (kopia)
Trevligt att träffa dig!
Vilken tillväxtmöjlighet står du inför just nu?
DBT-57 (kopia)
Spännande! Hur stort är finansieringsbehovet?
Vi söker finansiering på
belopp
och vi räknar med
att betala tillbaka inom
tid
DBT-57 (kopia)
Tack för din förfrågan !

Vi kommer att höra av oss till dig inom 1-3 arbetsdagar med en plan framåt för att ta tillväxtresa mot nya höjder.
Inför vårt möte kan du även passa på att ladda ned DBTs Toolbox med några enkla kalkyler och modeller som kan hjälpa oss att se samma affärsmöjligheter som du gör.
DBT-57 (kopia)
Toppen! Nu behöver vi bara dina kontaktuppgifter. Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig för att ta nästa steg.
Jag som är kontaktperson heter


Ni kan nå mig på mobilnummer
Låt oss ta ett onlinemöte på 20 minuter.
dbt.seInsikterVad är räntan egentligen?

Vad är räntan egentligen?

På DBT tror vi på transparens och enkelhet. Tyvärr är det idag många tillväxtföretag som är förpassade till finansieringslösningar med komplexa och icke-transparenta avgiftsstrukturer och villkor. Till synes enkla upplägg med till exempel fasta avgifter istället för procent-ränta försvårar jämförelser och kan i många fall bli mycket dyrare än företaget räknat med. För att reda ut begreppen och säkra förutsättningar för jämförbarhet och transparens har DBT räknat på några av de vanligaste fallgroparna.

Månadsränta vs. effektiv årsränta

De senaste åren har det skett en snedvriden tillväxt mot korta lån. Factoringmarknaden har växt kraftigt och många företag får idag finansieringserbjudanden där räntan anges som månadsränta något som ofta skapar förvirring och försvårar jämförbarhet med bland annat traditionell bankfinansiering. Factoringräntorna ligger normalt på 1-5 procent per månad. För ett lån med en månadsränta på ex. 3 procent blir den effektiva årsräntan med hänsyn till ränta-på-ränta effekten hela 43 procent(!). 3 procent kan låta som lite, men i det fall där du som låntagare säljer eller belånar sina fakturor varje månad till det priset så innebär det att man faktiskt betalar 43 procent i ränta på årsbasis. Görs detta med alla fakturor innebär det t.o.m. att företaget ”ger bort” hela 3 procent av sitt resultat!

 

Uppläggnings-, aviserings- och administrationsavgifter

Räntan är ofta endast en del av de kostnader du som låntagare måste betala för ett lån. Inte alltför sällan tillkommer uppläggnings-, aviserings- och administrationsavgifter. När du räknar på den effektiva räntan måste alla kostnader tas med. Till synes små avgifter kan göra stora slag på den effektiva räntan. Ju mindre lån desto större blir effekten av de tillkommande avgifterna. Exempelvis:

 

Om ett du tar ett lån på 500 000 kr där den årliga räntan är 7 procent med en uppläggningsavgift på 10 000 kr och månatliga aviavgifter på 200 sek. I bilden nedan kan du se hur de tillkommande avgifterna gör att den effektiva årsränta för lånet ökar från 7 procent till 9,5 procent - det vill säga en ökning med nästa 1/3 mer än vad som antas vid första anblick.

 

Ränta som fast kostnad

Det har blivit allt vanligare att långivare anger kostnaden för lånet som en fast kostnad. Ett lån med en fast avgiftsstruktur kan uppfattas som transparent och enkelt. Den fasta kostnaden är dock ofta inte kopplad till amorteringstakten. Tyvärr kan det innebära att låntagare som amorterar löpande får betala en högre ränta än den som återbetalar allt i slutet. Räntan anger den kostnad som låntagaren betalar för de pengar som den har lånat och ska inte beräknas på de pengar som han/hon återbetalat. Exempelvis:

 

Ett företag erbjuder lån på 1 000 000 kr i ett år mot en fast kostnad på 100 000 kr.

  • För låntagare A som lånar 1 000 000 kr och som inte amorterar löpande utan betalar tillbaka lånet i sin helhet efter ett år blir räntan 10 procent.
  • För låntagare B som tar samma lån men som väljer att amortera 250 000 kr per kvartal så blir den effektiva årsräntan hela 16 procent.

 

Både Låntagare A och Låntagare B har betalat lika mycket i reda pengar (100 000 kr) men Låntagare B inte haft lika mycket lån under året. Det som gör skillnaden är att Låntagare B under året endast har haft genomsnittligt lån på 625 000 kr. Samtidigt har Låntagare A haft genomsnittligt lån på 1 000 000 kr under hela året. Rent konkret innebär det att Låntagare B inte tjänar något på att amortera utan tvärtom missgynnas av det.

 

Att räkna fram den effektiva årsräntan kan som sagt uppfattas som komplext. Vi hoppas genom dessa exempel visa hur pass viktigt det är att verkligen se över villkoren och prismodellen för att bilda sig en tydlig uppfattning om den faktiska kostnaden för lånet. Så nästa gång du ska låna pengar och får ett förslag var noga med att kontrollera:

 

  1. Är räntan angiven som månadsränta eller årsränta?
  2. Tillkommer uppläggnings-, aviserings- och administrationsavgifter?
  3. Om räntan är angiven som en fast kostnad ej procent – fundera på hur din avbetalningstakt ser ut.

 

Ladda ner vårt whitepaper om tillväxtfinansiering.