Eftersom SMEs står för över 60 procent av sysselsättningen i landet, är varje ekonomisk utmaning för dem en direkt risk för sysselsättningsnivån i Sverige. Trots sin roll som ryggraden i svensk ekonomi kämpar dessa företag med en alltmer utmanande verklighet. Begränsad tillgång till finansiering kombinerat med stigande kostnader gör det svårt att anställa och behålla personal. Denna trend har fått kaskadeffekter på arbetsmarknaden och är en påminnelse om hur viktiga SMEs är för Sveriges företags- och socioekonomiska stabilitet.
Finansieringens roll i en utmanande tid
Under mina diskussioner med företagsägare och investerare i hela landet återkommer samma tema: finansiering är en nyckelfråga. Det traditionella banksystemet, med sina standardiserade processer och rigida krav, har svårt att anpassa sig till dagens behov hos SMEs. För många är kunskapen kring alternativen begränsad, vilket leder till en ökad användning av kortsiktiga krediter eller än värre att mer långsiktiga investeringar som att anställa personal skjuts upp. Detta riskerar att undergräva Sveriges långsiktiga konkurrenskraft.
Arbetsmarknadens dominoeffekt
Varje företag som tvingas minska sin arbetsstyrka eller stänga ner verksamheten utgör en påminnelse om sambandet mellan företagens ekonomiska hälsa och arbetsmarknadens stabilitet. Arbetslöshetsökningen i sin tur påverkar familjer, samhällen och den bredare ekonomin.
För att vända denna utveckling behövs ett större fokus på hur finansieringsmarknaden kan bli mer inkluderande och anpassad för SMEs. Detta handlar inte bara om att öppna upp marknaden generellt , utan om att erbjuda rätt typ av finansiering som stödjer långsiktig tillväxt och innovation. Här anser jag att aktörer såsom DBT Capital har en avgörande roll att spela.
En uppmaning till handling
Om Sveriges ekonomi ska kunna navigera denna utmanande period och vända den negativa arbetslöshetstrenden måste SMEs prioriteras mera. Vi behöver skapa en finansieringsinfrastruktur som är lika dynamisk och innovativ som de företag den är tänkt att stödja. Det kräver samarbete mellan traditionella och alternativa finansieringsaktörer, en förbättrad tillgång till data och insikter, och inte minst en vilja att se bortom kortsiktiga lösningar.
På DBT Capital är vi övertygade om att framtiden ligger i att möta dessa utmaningar med innovation och partnerskap. Vi är redo att fortsätta göra vår del för att stödja Sveriges SMEs och den bredare ekonomin. Är ni redo att göra er del?

CFO, DBT Capital
Robin Bagger-Sjöbäck