Lästid: 5 min

Att köpa bolag kan låta krångligt och omständligt, men det är en enklare process än många tror. Bara man ger det lite tid. Vi har pratat med Per Närstad, vd på Bolagsplatsen, som ger sina bästa tips när det kommer till företagsförvärv. Dessutom spår han om hur framtiden för företagstransaktioner ser ut.

Varför köpa bolag?


Många har en dröm om att bli entreprenör och starta ett nytt bolag. Det finns dock en del fördelar med att istället köpa en redan befintlig verksamhet, där du idag kan hitta företag inom nästan alla områden. Bland annat slipper du den administrativa biten med att registrera ett nytt bolag, vilket snabbar på processen. Dessutom finns det kanske redan en gedigen kompetens inom bolaget som du kan ta vara på när du utvecklar eller tar vidare verksamheten. Ytterligare en viktig aspekt är att ett befintligt bolag redan har en kreditmässig historik – vilket kan göra det lättare att få lån.

"Att köpa bolag kan verkligen bli en investering och en långsiktig affärsmöjlighet. Kanske finns det till och med en etablerad kundstock, färdiga avtal och goda relationer i branschen? Dessutom råder ett pågående generationsskifte bland små och medelstora företag i Sverige, inom den närmsta framtiden kommer tusentals företag att tvingas lägga ner om ingen köper upp dem. Det innebär massor av möjligheter att hoppa på", säger Per Närstad.

Ta extern hjälp och börja med analys

Att köpa bolag är möjligen en lite mer avancerad process än att sälja, men det är inte fullt så invecklat som många inom näringslivet vill få oss att tro. Vid ett företagsförvärv gäller det till en början att du har gjort ditt förarbete; en grundläggande och omfattande analys, för att säkerställa att köpet passar de förväntningarna du har. Per Närstad, vd för Bolagsplatsen, ger förslaget att ta hjälp av en rådgivare, som till exempel en projektledare, revisor eller affärsjurist för att hjälpa till i processen. Detta gäller både om du ska köpa eller sälja. En extern part kan hjälpa till med sakfrågor som du själv kanske inte har koll på och kan dessutom agera bollplank.

Olika finansieringsmöjligheter

När du har bestämt dig för vilket bolag du ska köpa är det dags att se över dina finansieringsmöjligheter. Det finns en rad olika alternativ för finansiering när du ska köpa bolag, till exempel genom eget kapital, säljarrevers eller genom extern finansiering, som förvärvslån från banker eller andra aktörer. Bolagsplatsen, som hjälper företagsägare att sälja sina bolag genom till exempel annonsering, har valt att samarbeta med DBT Företagslån för att kunna synliggöra olika finansieringsalternativ och hjälpa kunderna att möjliggöra förvärvstransaktioner.

"Finansiering är en jätteviktig del för att överhuvudtaget kunna genomföra förvärvet. Där är det bra att redan i ett tidigt skede ha en dialog med en finansieringspartner för att veta sina möjligheter. DBT är en viktig samarbetspartner för oss och de gör mycket för sina kunder. De tittar bland annat på bolagets affärsmöjligheter och är ett bra komplement till banker, eftersom de har snabbare processer och du som företagare kan tidigt få en bedömning av din affär", säger Per Närstad.

Framtidens företagstransaktioner

Att köpa bolag är alltså något som Per Närstad menar att fler entreprenörer borde överväga i framtiden. Bolagsplatsen vill dessutom göra det enklare för ägare att sälja sina verksamheter och kommer under början av 2019 att utveckla sin plattform ytterligare. När Bolagsplatsen startades 2006 var målet att bli ett Hemnet för företagstransaktioner, något som de också lyckades med. Idag finns det dock många plattformar som kan hjälpa till med just digitalannonsering, varpå Per bestämde sig för att föra Bolagsplatsen i en ny riktning. Nu vill de istället satsa på att matcha säljare med rätt köpare, och förenkla hela säljprocessen.

"Den största anledningen till att det säljs så få bolag är helt enkelt att många ägare faktiskt inte vet hur de ska göra. De tror att det är en invecklad process och drar sig för att ta sig an det projektet. Dessutom vill man oftast sälja till rätt person, och det kan vara svårt att veta när man bara lägger ut en annons. Vi vill skapa en ”dejtingsite” fast för företagstransaktioner, så att fler ägare kan känna sig trygga med att de säljer till rätt personer", avslutar Per Närstad.

"...inom den närmsta framtiden kommer tusentals företag att tvingas lägga ner om ingen köper upp dem. Det innebär massor av möjligheter att hoppa på..."

Hör av dig!

Kontakta oss och se hur vi kan hjälpa ditt företag. Vi hör av oss inom 24 timmar.