Många som drömmer om eget företag tror att de behöver starta från scratch. Det finns ett enklare och säkrare alternativ; att köpa ett företag som redan finns. Genom att köpa ett befintligt företag får du allt i ett - kunder, intäkter, eventuella anställa, utrustning och lön från första dagen.

Frågan som de flesta presumtiva företagsköpare ställer sig är – var börjar jag? Svaret är där du står. Börja med att fundera på vilken typ av företag som du vill äga. Se dig sedan om där du bor – kanske finns det något i din närhet. Var inte heller rädd för att prata med personer i din omgivning om planerna. Risken för att någon ska stjäla din idé är liten jämfört med risken att du går miste om värdefulla möjligheter och information. Ta kontakt med företag som verkar intressanta och fråga om de är till salu, inte helt sällan är de det.glasogonEn annan viktig fråga att ta ställning till är – Hur mycket är jag villig att betala? Många gör det enkelt för sig, tar ett lån på sin bostad och betalar kontant. Men det finns flera andra sätt:

  • Du kan ta ett förvärvslån om du inte vill pantsätta din bostad
  • Du kan delbetala till säljaren över ett antal år, och då använda vinstmedel från företaget
  • Du kan ta anställning i företaget och delbetala för aktierna genom att avstå lön och/eller utdelning under ett antal år – tills du har köpt alla

De två senare kräver att du har och behåller en god relation till säljaren, så det gäller att välja med omsorg.

Många som vill köpa företag drar sig för att ta risken. Men risken är mindre om du väljer att förvärva en befintlig och lönsam verksamhet, än om du startar något nytt. På samma sätt som vid exempelvis fondsparande så behöver du ta en viss risk för att få avkastning.

 

New call-to-action