3 min läst

Roland Dansell är företagsrådgivare och medförfattare till boken ”Framgångsrika ägarskiften”. Han tror att den våg av ägarskiften många trodde skulle komma i början av 2000-talet nu står för dörren. Orsaken: 14 procent av alla svenska företag ägs av personer som redan är pensionärer. Snittet för EU är 7 procent. Många av dessa vill sälja. Men du som köper, vilka är fördelarna för dig? Jo, genom att köpa ett företag som redan är i gång och har både kunder och intäkter, tjänar du fem år jämfört med att starta från scratch.

Här är Rolands fem bästa tips för dig som är köpare1. Varför vill du köpa? Den frågan måste du kunna besvara. I svaret finner du din egen drivkraft, och argumenten du behöver när du söker finansiering.

2. Bedöm vilka dina förutsättningar är, och vad du behöver komplettera med för att lyckas. Det duger inte att inse dina brister och sen inte göra något åt Kartlägg vilken hjälp du behöver och av vilken typ. Delägare? Rådgivare? Styrelse?

3. Kartlägg och sök. Sprid din önskan om att köpa ett bolag i så många nätverk som möjligt. Du har inget att förlora på att vara öppen. Utnyttja också andras nätverk, till exempel din bankkontakts, din revisors eller gå med i ett affärsnätverk. Gör också en egen research genom att slå fast vilken typ av bolag du vill ha, av vilken storlek och i vilken region. Använd gratistjänster som Allabolag och liknande. Eller fråga din revisor om hen har en bra databas. Se vilka av de intressanta bolagen som har ägare som är 60+ – de sitter ofta själva i styrelsen. Gör en lista, kontakta alla som kan vara av intressen, be om möten.

4. När du har fått kontakt med nuvarande ägare som verkar intressanta: Ta dig tid att bygga en relation med dem. För säljaren är det ofta viktigt att välja rätt person som köpare. Många går med på ett lägre pris om de tror att de har hittat den bästa lösningen. Ställ frågor om vad som är viktigt för säljaren, och vad hen tror är avgörande för företagets framtid. Låt processen ta tid. Kommer ni överens blir det mycket lättare att lösa värderings- och finansieringsfrågorna.

5. Ta fram ett bra underlag till tänkta finansiärer, för att låna pengar till köpeskillingen. Underlaget ska visa företagets historik och framtida potential och så måste du ha en affärsplan som visar vad som ska hända när du tar över. Här är säljaren din bästa vän – hen sitter på de uppgifter du behöver. Med underlaget i handen kan du vända dig till banken, ett finansieringsbolag som DBT, eller Almi. Eller alla tre. Och en sak till: genom den här processen får du också själv bättre koll. Om det inte går som du har tänkt dig, har du i alla fall inte lurat dig själv.

Till slut, ett bonustips från Roland Dansell:
Ta hjälp med allt du inte kan själv. Det kan vara revisor, jurist eller företagsstrateg. Diskutera din plan. Då är du säkrare på att den håller.

 

New call-to-action