close button
DBT-57 (kopia)
Hej! Jag heter Thomas och är Client Executive på DBT.

Redo att ta nästa steg i ditt företagande?

DBT erbjuder finansieringslösningar som hjälper företag att realisera sin innovations- och tillväxtpotential.

Berätta mer om era affärsidéer och tillväxtplaner, så hittar vi tillsammans rätt lösning för er.

DBT-57 (kopia)
Ska vi börja med ditt företag och din e-post?
Vårt företag heter

med organisationsnummer är


Ni når mig på e-postadressen
DBT-57 (kopia)
Trevligt att träffa dig!
Vilken tillväxtmöjlighet står du inför just nu?
DBT-57 (kopia)
Spännande! Hur stort är finansieringsbehovet?
Vi söker finansiering på
belopp
och vi räknar med
att betala tillbaka inom
tid
DBT-57 (kopia)
Tack för din förfrågan !

Vi kommer att höra av oss till dig inom 1-3 arbetsdagar med en plan framåt för att ta tillväxtresa mot nya höjder.
Inför vårt möte kan du även passa på att ladda ned DBTs Toolbox med några enkla kalkyler och modeller som kan hjälpa oss att se samma affärsmöjligheter som du gör.
§§
DBT-57 (kopia)
Toppen! Nu behöver vi bara dina kontaktuppgifter. Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig för att ta nästa steg.
Jag som är kontaktperson heter


Ni kan nå mig på mobilnummer
Låt oss ta ett onlinemöte på 20 minuter.
dbt.seInsikterSmå och medelstora företag får inte låna i banken

Små och medelstora företag får inte låna i banken

Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv en rapport som fick mycket uppmärksamhet. Den visade att vart femte litet och medelstort industriföretag upplever att deras tillväxt hämmas av att de inte får banklån. En av författarna bakom rapporten, ekonomen Johan Kreicbergs, förklarar hur det hänger ihop.

Banker har alltid varit omgärdade av regler som säger till vem och under vilka villkor de får låna ut pengar. Men efter finanskrisen 2008 blev dessa regler både fler och hårdare. Nu visar sig konsekvensen: Små och medelstora företag – just de som ska skapa framtidens tillväxt och välfärd – har alldeles för svårt att få låna

– Med dagens regler får inte bankerna sänka riskvikten genom att låntagaren exempelvis har en kund som garanterar vissa order. Bara säkerhet i form av fastigheter, anses sänka risken. För att göra rapporten har jag och min kollega gått igenom bokslutsdata från de senaste tio åren. Då har vi sett att förr gick 40 procent av all företagsutlåning till fastighetsbolag. Nu har den siffran stigit till nära 50 procent, säger Johan Kreicbergs, som är ekonom på Svenskt Näringsliv.

Ett företag behöver alltså fastigheter att belåna, men det är det inte många som har. Det är inte alla företag som drabbas av de hårdare bankreglerna. De allra minsta, mikroföretagen, märker troligen inte mycket. De befinner sig ofta i tjänstesektorn, gör inga stora investeringar och finansierar sig främst genom egna vinstmedel. De största har heller inga stora problem – de kan utfärda företagsobligationer. Nya techbolag går inte till banken, utan finansieras ofta av riskkapitalister. Men så finns många små och medelstora inom traditionella sektorer som industri och handel. De har både vilja och potential att växa, men hittar inte de pengar de behöver för att investera i nya maskiner.

– Tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Bankerna är på väg att regleras ännu hårdare, bland annat till följd av Basel IV, och nu vill regeringen också införa en bankskatt, säger Johan Kreicbergs.

Så vad kan dessa företag göra?

Johan Kreicbergs ser en utveckling där nya typer av företagsfinansiering är på väg att växa fram. Det kan handla om finansföretag som lånar ut, men inte på basis av inlåning vilket ju är bankernas modell. I stället finansierar dessa företag sin utlåning genom att ta in riskkapital.

– Jag tror också att politikerna inser att de företag som i dag har svårt att få banklån är just de som vi förlitar oss på för att bygga vår framtid. Det kan leda till regellättnader eller att staten kan vara med och dela risken, säger Johan Kreicbergs.

Vill du läsa mer om undersökningen från Svenskt Näringsliv, klicka här

– Tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Bankerna är på väg att regleras ännu hårdare, bland annat till följd av Basel IV, och nu vill regeringen också införa en bankskatt, säger Johan Kreicbergs.

full-image
Prenumerera för DBTs nyhetsbrev.