DBT tecknar miljardavtal med NatWest - stöttar svenska SME-bolag med tillväxtfinansiering

Lästid: 5 min

DBT har idag ingått ett finansieringsavtal med NatWest om upp till 1 miljard kronor till svenska små och medelstora företag. Samarbetet möjliggör bättre tillväxt- och finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag. DBT genomför samtidigt en nyemission på 70 miljoner kronor från befintliga och nya ägare. Nyemissionen möjliggör för DBT att skala upp verksamheten ytterligare och fortsätta sin resa mot att bygga nästa generations finansierings- och tillväxtpartner för företag och entreprenörer.

Avtalet med NatWest Markets N.V. hjälper DBT att fortsatt möta den starka efterfrågan på företagslån till tillväxtbolag som funnits de senaste åren och som dessutom har accelererat efter att pandemin startade för mer än ett år sedan.

”Genom detta partnerskap med NatWest kommer DBT att kunna fortsätta på sin resa med att stödja svenska små och medelstora företag med den finansiering de behöver och förtjänar. Vi är hedrade över att ha ingått detta finansieringspartnerskap med NatWest som stöttar vår ambition att minska finansieringsgapet för små och medelstora företag” säger Alexis Kopylov, VD och medgrundare på DBT.

NatWest har en tydlig och långsiktig ambition att stötta små och medelstora företag.

”Finansiellt stöd från banker är ofta avgörande för små och medelstora företags framgång. Denna transaktion är ett bevis på NatWests syfte, om att ta bort hinder för företagande, och demonstrerar vårt fokus och expertis. Vi tror att DBT är unikt positionerade för att bygga en ledande utmanarposition inom utlåning till små och medelstora företag och är vi glada över att arbeta med dem på deras tillväxtresa. ", säger Olmo Montesanti, Managing Director på NatWest.

”Samarbetet med NatWest är i linje med den övergripande utvecklingen på finansmarknaden, där vi ser fler och mer etablerade globala banker i samarbete med nisch fokuserade fintech-utmanare som likt DBT effektivt möter olika kundbehov, säger Alexis Kopylov, VD för DBT.

jonas-och-alexis-gar-2Grundarna Jonas Engwall och Alexis Kopylov

70 nya miljoner i ägarkapital för ökad tillväxt

Det nya ägartillskottet på 70 miljoner kronor från befintliga och nya investerare lägger grunden för att ta DBT till nästa nivå.

"Med den nya finansieringen på plats kan vi ytterligare skala DBT och stödja fler entreprenörer och företag. Finansieringen kommer att göra det möjligt för DBT att vidare expandera portföljen, fortsätta bygga vårt team och vidareutveckla vår plattform. Båda finansieringsavtalen är viktiga milstolpar i vårt dedikerade arbete att bygga en stark och skalbar finansieringspartner med ett tydligt kundfokus", säger Alexis.

I början av mars beviljades DBT en kreditgaranti på 1,5 miljarder kronor inom ramen för Europeiska Investeringsfondens nya kreditgarantiprogram European Garantee Facility ("EGF"). Denna milstolpe var en positivt bidragande faktor i avtalet med NatWest.

Carnegie Investment Bank har agerat finansiell rådgivare och Roschier Advokatbyrå AB har varit legal rådgivare avseende skuldfinansiering och Wigge Advokatbyrå har varit juridisk rådgivare gällande nyemissionen.

”Att små och medelstora företag får tillgång till finansiering är helt avgörande för deras framgång. Genom avtalet speglas vår strategi om att säkra tillväxtmöjligheter för SME-bolag och det visar också på vår globala styrka och expertis inom detta område. Vi ser stora möjligheter med partnerskapet med DBT då företaget är väl positionerat för att bli en tillväxtpartner för svenska SME och vi är glada att få jobba tillsammans med dem på denna tillväxtresa”


Olmo Montesanti, Managing Director på NatWest

 

I början av mars beviljades DBT en kreditgaranti på 1,5 miljarder kronor inom ramen för Europeiska Investeringsfondens nya kreditgarantiprogram European Garantee Facility ("EGF"). Denna milstolpe var en positivt bidragande faktor i avtalet med NatWest.

Carnegie Investment Bank har agerat finansiell rådgivare och Roschier Advokatbyrå AB har varit legal rådgivare.

För mer information kontakta gärna:

Alexis Kopylov, VD DBT, +46 (0) 73-352 33 79, alexis@dbt.se
Se pressmeddelande på engelska och svenska

_P2A9249

"Med den nya finansieringen på plats kan vi ytterligare skala DBT och stödja fler entreprenörer och företag. Finansieringen kommer att göra det möjligt för DBT att vidare expandera portföljen, fortsätta bygga vårt team och vidareutveckla vår plattform. Båda finansieringsavtalen är viktiga milstolpar i vårt dedikerade arbete att bygga en stark och skalbar finansieringspartner med ett tydligt kundfokus."

Alexis Koplyov, VD på DBT

Hör av dig!

Kontakta oss och se hur vi kan hjälpa ditt företag. Vi hör av oss inom 24 timmar.