Varför räntan inte bör vara den enda faktorn

Lästid: 6 min

DBT Capitals Hanne Holmertz, Team Lead & Credit Investment Manager, förklarar varför företag inte ensidigt ska stirra sig blinda på räntan, utan också se till flexibilitet, hastighet, transparens och branschförståelse när de söker finansiering. 

 

Som företagare är ditt huvudmål att säkra de mest fördelaktiga finansiella lösningarna för ditt företag. I min roll på DBT träffar jag veckovis företag för att diskutera deras planer och hur vi kan att realisera dem genom långsiktig lånefinansiering.

Vi vet att ränta på företagslån är viktig för alla bolag, men när du väljer en partner för långsiktig finansiering är det viktigt att överväga mer än bara räntekostnaden. Låga räntor kan vara lockande, men följs ofta av strikta strukturer och standardiserade låneprodukter. En skräddarsydd finansieringslösning kan innebära något högre ränta, men kan vara mer fördelaktig på längre sikt genom möjligheten att göra tidiga återbetalningar eller justera betalningsscheman. Tidsåtgång och bristande transparens utgör ofta en dold kostnad företag missar att identifiera. Faktorer som att er finansieringspartner förstår er affär på djupet, är långsiktig och flexibel när era behov förändras kan spela en avgörande roll och stärka både ditt företags ekonomi och er relation på lång sikt. 

Internationella konsultföretaget McKinsey genomförde 2018 en omfattande studie av hur stora banker hanterar lånefinansiering till små och mellanstora företag. Studien visade att den genomsnittliga "tiden till beslut" för företagslån var mellan tre och fem veckor där genomsnittlig "tid till pengar" var nästan tre månader. Än värre är att en långdragen process - trots många möten och förberedelser i form av dokument och underlag - kan leda till avslag utan tydliga förklaringar. När det sker kan tidskänsliga möjligheter, exempelvis inom förvärv, gå förlorade. Därför är det viktigt att långivare agerar tidseffektivt, transparent och förutsägbart. 

Högre servicenivå för nöjdare kunder 

Att ge en konsekvent hög nivå av kundservice är också avgörande för en bra kundupplevelse för ett bolag som söker lånefinansiering. Som företagare bör du noga bedöma hur väl du kommer att kunna förstå processen i dess olika steg. Det är viktigt att du får tydlig information och att du inte behöver anstränga dig för att få svar på dina frågor som:

  • Kommer ni att bli informerade om hur er ansökan fortskrider utan att behöva följa upp gång på gång?
  • Kommer ni att få reda på hur lång processen troligtvis kommer vara i förväg?
  • Kommer ni att ha en dedikerad kontaktperson som är väl insatt i er transaktion?  

Välj en långsiktig finansieringspartner, med relevanta referenser

I en marknad fylld av långivare är det viktigare än någonsin att noggrant granska referenser. Se till att långivaren har erfarenhet av att backa företag inom er specifika bransch. En pålitlig långivare bör kunna visa tydliga kundcase som bekräftar deras förmåga att förstå era specifika utmaningar och deras engagemang för att leverera positiva resultat över tid. Företag behöver tänka långsiktigt - och behöver en finansieringspartner som gör detsamma. Det bygger på att du kan lita på att långivaren förstår er långsiktiga strategi, bortom det närmaste kvartalet.

Vår modell - mötet mellan datadriven och mänsklig företagsanalys

Vi har utvecklat en egen teknikplattform, DBTs Growth Hub, som gör det enkelt och smidigt för dig att utvärdera möjligheten att säkra lånefinansiering från oss. Där kan du enkelt ansluta ert bokföringssystem - som Fortnox eller Visma - eller manuellt ladda upp bokföringsfiler från andra system, tillsammans med pitch deck, affärsplan, budgetprognos med mera.  Vi arbetar löpande för att möjliggöra API:er för påkoppling av fler bokföringssystem så att du kan spara tid, och vi ge ditt företag en utmärkt kundupplevelse.

ipad-2 (1)Det du som söker inte ser är magin under huven. Vi kan mycket snabbt genom Growth Hub få en komplett, integrerad vy av hur det går för ditt företag, men också vilka finansieringstekniska förutsättningar ni har.

De företag och entreprenörer som vi backar kan känna sig trygga när de väljer oss som sin finansiella partner. Den samlade kundupplevelsen innebär att mer än 47% av våra affärer kommer från återkommande kunder. Det beror på att vårt fokus är att vara en långsiktig, värdeskapande finansieringspartner, snarare än att vinna affärer på kort sikt. Vi har med framgång stöttat över 300 svenska tillväxtföretag, däribland som industriföretaget Stockhult, onlineapoteket MEDS samt mjukvaruföretaget Adverty

Om ditt företag behöver tillväxtfinansiering står vi redo att backa er med finansiering för er tillväxt, från 3 till 35 miljoner kronor, med den långsiktighet som en löptid på upp till fem år innebär.

Om du vill läsa om fler kunder som vi framgångsrikt har backat med långsiktig lånefinansiering, besök vår inspirationssida här, eller kontakta oss för att diskutera hur vi kan skräddarsy en långsiktig finansieringlösning anpassat för ditt företag.

DSC07448-2

     

 

   Hanne Holmertz

   Team Lead & Credit Investment Manager

  

Hör av dig!

Kontakta oss och se hur vi kan hjälpa ditt företag. Vi hör av oss inom 24 timmar.