DBT Capital backar MEDS med lånefinansiering

Lästid: 4 min

MEDS har sedan starten 2018 utmanat vad ett apotek är på svenska marknaden och tagit väsentliga delar av marknaden. I en kapitalanskaffning under 2023 valde bolaget att komplettera med lånefinansiering från DBT Capital som finansiell partner.

Grunden till vad som idag är MEDS lades när Björn Thorngren, medgrundare och VD, arbetade på ett amerikanskt techbolag med hela världen som arbetsplats - han insåg att de svenska apoteken inte levde upp till marknadens behov på ett tillfredsställande sätt. Efter att apoteksmonopolet avskaffades 2010 började nya aktörer etablera sig på marknaden, men förvånande nog inte digitala aktörer, utan fler fysiska butiker.

”Konkurrensen blev bättre, men inte tillgängligheten. Många nya apoteksbutiker etablerades där det redan fanns flera andra, till exempel i storstäderna. Där fyller e-handeln en väldigt bra funktion, eftersom man kan beställa sina mediciner och få dem levererade var man än befinner sig i landet.” säger Björn Thorngren, vd och medgrundare till MEDS.

medsgreen

Sedan 2018 har MEDS etablerat sig som en betydande utmanare inom apoteksbranschen. Enligt Financial Times var MEDS det snabbast växande bolaget i Sverige mellan 2018 och 2021. Deras framgång har varit en kombination av en stark efterfrågan på onlineförsäljning av receptbelagd medicin och en innovativ ehandelsplattform kombinerad med avancerade logistiklösningar.  Med nytt kapital säkrat i form av eget kapital-finansiering, kompletterat med tillväxtlån från DBT Capital, står MEDS nu starkt rustat för att fortsätta växa på marknaden.

Utlandsexpansion har teamet på MEDS avvaktat med, förklarar Björn Thorngren, eftersom den svenska marknaden har en sådan potential. Men det har lett till utmaningar vid kapitalanskaffningar hos riskkapitalbolag, då investerarnas första fråga ofta är: ”När expanderar ni internationellt?”

”Vi inleder ofta möten med brasklappen att vi inte ska expandera utomlands i närtid. På grund av det passar vi inte in i riskkapitalfondernas modell där bolag ska ‘ta över världen inom två år’, till exempel,” säger Björn Thorngren.

Genom den egna bakgrunden i riskkapitalbolag känner Björn Thorngren till att trenden i USA länge har varit att också resa kapital genom lånefinansiering. En smal bransch i Sverige, men hos DBT Capital hittade MEDS och Björn Thorngren vad de sökte efter.

”När vi senast tog in pengar till bolaget kompletterade vi med en lånefinansiering från DBT Capital. DBT visade sig ha kompetensen att sätta sig in i vår affär och tolka våra nyckeltal, vilket gjorde processen förutsägbar, effektiv och smidig. Nu har vi en bred bas med långsiktiga pengar utan något definierat mandat.”

 

Genom skräddarsydda kreditlösningar ger DBT Capital företag möjlighet att välja den finansiering som bäst passar deras behov och tillväxtstrategier. Med lånefinansiering behåller företagen full kontroll över sin verksamhet och ägande samtidigt som de får tillgång till kapital för att stärka sin position på marknaden.

“MEDS är ett väldigt fint bolag som utmanar status quo på en marknad som är otroligt viktig för många, samhället i stort och konsumenterna. De växer snabbare än marknaden och är nytänkare i sin kategori. Vi är stolta över att backa Björn och hela MEDS-teamet,” säger Hanne Holmertz, Client Executive på DBT Capital.

Är du intresserad av att veta mer om hur företagslån från DBT Capital kan accelerera din tillväxt - boka ett möte med growth teamet.

Hör av dig!

Kontakta oss och se hur vi kan hjälpa ditt företag. Vi hör av oss inom 24 timmar.