Vad betyder kulturen för ett företags tillväxt?

I det här avsnittet av Accelerate pratar Helena Timander och Karin Ulfhielm från Ledargymmet.se om ledarskap, och hur du kan bygga en kultur som maximalt gynnar tillväxt i ditt företag.

Att starta företag är en sak. Att skala upp samma företag är något helt annat. Därför har vi på DBT tillsammans med våra partners skapat Accelerate – en kunskapskälla online som ger dig som företagare den inspiration du behöver för att få ditt företag att växa. Välkommen till Accelerate.

Kan man ha olika entreprenörstyper i olika branscher?

Hur viktig är entreprenörstypen för den enskilda branschen? Skulle Elon Musk kunna vara ledare för Ikea? Eller skulle Ingvar Kamprad kunna vara ledare för Tesla med samma resultat?

Jag tänker nog åt ett annat håll faktiskt. Alla verksamheter behöver ett mångsidigt ledarskap, och det behöver inte sitta i individen.

Det är klart att det finns företagsledare och entreprenörer som är mångfacetterade – som både har en förmåga att titta framåt och vara visionära, men också vara i nuet. Som både bygger kultur och kan vara coachande, men även kan vara tuff och ta svåra beslut.

Men det allra vanligaste är att man kanske har två styrkor, kanske tre. Därför är det viktigt att bygga team. Vi kan ta Steve Jobs som exempel. Han är en välkänd superentreprenör. Han var innovativ, nytänkande, visionär och tänkte långt utanför ramarna. Han var också väldigt modig och vågade ta djärva beslut, kanske också med bara lite information.

Han var inte lika bra på människor. Han var inte någon utpräglad ”people person” och han förstod att han behövde ha människor som kunde hjälpa honom med det. Så han kompletterade sitt team med den typen av människor, så att han kunde fokusera på de strategier som han var bra på. Så han är ett bra exempel på det.

Kan ledarens stil locka anställda att jobba för ett visst företag?

Så kan det ju absolut vara. Jag tror att det finns både och. Men han var självklart en profil och visste hur människor fungerade. Han var ju hel på så vis, i stor utsträckning. Så har jag uppfattat honom i alla fall. Och det jag tänker är att man som entreprenör och ledare kan vara väldigt ensam. Det kanske inte finns något team som man kan ta hjälp av, utan snarare behöver jag bli varse de sidor jag inte har naturligt och inte väljer naturligt.

Då kanske man kan få hjälp utifrån i någon form av ”advisory board” eller några förtroliga i sin verksamhet, så att man på något sätt säkerställer detta. Men det börjar ju med den här självinsikten och en ödmjukhet inför att jag inte nödvändigtvis har helheten.

Hur viktig är kulturen för ett företags tillväxt?

Helt avgörande, skulle jag vilja säga. Det hänger ju också ihop med ledaren. De två är ju intimt förknippade med varandra. Vi kan definiera kultur. Vad är kultur? Det kanske är ett flummigt begrepp som man inte riktigt förstår. Vi tänker att kultur är kollektiva beteendemönster, alltså hur vi väljer att bete oss i olika situationer. Hur vi gör affärer, hur vi beter oss mot varandra eller löser konflikter på beteendenivå.

Och redan där har vi svaret på frågan. Då blir ju kulturen helt avgörande också för tillväxten. För hur vi vill att vi ska vara med varandra. Och apropå Ingvar Kamprad så är ju han återigen ett bra exempel på en entreprenör och ledare som förstod att kultur är avgörande.

Han jobbade med kulturen från start. Och också med visioner. Det var ju lite hans signum. Sätt upp en vision långt fram som är glasklar för alla att följa. Och så bygger vi en kultur samlat kring den visionen. Det blir otroligt kraftfullt. Det förstod han redan från början.

Kan kulturen även stjälpa?

Jo, med tanke på att kulturen är kollektiva beteendemönster och ledaren hela tiden går före, visar och agerar. Ju tydligare vision och ju tydligare vi är i beteendena utifrån ledarperspektivet, desto mer kommer medarbetare och team att också återspegla det. Så om jag är tydlig som ledare så kommer det att återspeglas i organisationen. Och om jag är otydlig kommer det att skapas osäkerhet och inte fullt ut ett förenat beteende eller att det är länkat med varandra.

Vad gör man åt en kultur och ledarskap som inte fungerar?

Ja, det hårda svaret är att man måste stanna upp och börja om från början. I koppling till värdegrund och varför vi gör det vi gör. Vad är vår vision? Vart vill vi komma? Vad försöker vi åstadkomma? Det är ett tufft arbete som inte är gjort på en kvart. Och det blir också väldigt avskalande i ledarskapet. Här är det verkligen att agera som förebild.

Ja, det är verkligen så. Det är hårt arbete. Och oavsett vilken kultur man vill skapa, oavsett vilken typ av ledare du är, så måste du ha en öppenhet och en autenticitet, en äkthet. Det är nästan alltid därför det brakar loss, för att den saknas. För att vi inte står för våra egna värderingar.

Vi säger en sak och gör en annan. Då skapas otrygghet och osäkerhet. Då blir beteenden i organisationen spretiga. Då måste man backa och vara ärlig och autentisk om varför vi finns här. Vad är organisationens syfte? Vart är vi på väg? Vilka beteenden och ageranden vill vi ha hos oss och inte?

Viktigaste verktygen för en ledare?

Får jag räkna upp tre? Förtroende, förtroende, förtroende.

Helena?

Självinsikt, skulle jag säga. Att förstå vad jag har för styrkor och vilka strategier som fungerar. Och var jag behöver stöd. Var behöver jag hjälp av mitt team omkring mig för att vi ska få full utväxling av verksamheten?

Vi hoppas att detta avsnitt av Accelerate har gett dig tankar och idéer om hur du tar ditt företag till nästa steg. Vill du diskutera finansiering av dina planer och affärsidéer är du varmt välkommen att kontakta oss på DBT.se. Stort tack för att du tittade. Vi ses!

Hör av dig!

Kontakta oss och se hur vi kan hjälpa ditt företag. Vi hör av oss inom 24 timmar.