Boka möte
close button
DBT-57 (kopia)
Hej! Jag heter Thomas och är Client Executive på DBT.

Redo att ta nästa steg i ditt företagande?

DBT erbjuder finansieringslösningar som hjälper företag att realisera sin innovations- och tillväxtpotential.

Berätta mer om era affärsidéer och tillväxtplaner, så hittar vi tillsammans rätt lösning för er.

DBT-57 (kopia)
Ska vi börja med ditt företag och din e-post?
Vårt företag heter

med organisationsnummer är


Ni når mig på e-postadressen
DBT-57 (kopia)
Trevligt att träffa dig!
Vilken tillväxtmöjlighet står du inför just nu?
DBT-57 (kopia)
Spännande! Hur stort är finansieringsbehovet?
Vi söker finansiering på
belopp
och vi räknar med
att betala tillbaka inom
tid
DBT-57 (kopia)
Tack för din förfrågan !

Vi kommer att höra av oss till dig inom 1-3 arbetsdagar med en plan framåt för att ta tillväxtresa mot nya höjder.
Inför vårt möte kan du även passa på att ladda ned DBTs Toolbox med några enkla kalkyler och modeller som kan hjälpa oss att se samma affärsmöjligheter som du gör.
DBT-57 (kopia)
Toppen! Nu behöver vi bara dina kontaktuppgifter. Fyll i uppgifterna nedan så återkommer vi till dig för att ta nästa steg.
Jag som är kontaktperson heter


Ni kan nå mig på mobilnummer
Låt oss ta ett onlinemöte på 20 minuter.
dbt.seInsikterVad är räntan egentligen?

Vad är räntan egentligen?

DBT Företagslån reder ut de vanligaste fallgroparna. Den effektiva räntan visar hur stor den totala årskostnaden för ett lån blir i praktiken och brukar därför användas som ett jämförelsepris. Att räkna fram den effektiva årsräntan kan ibland uppfattas som komplext. Det är många parametrar som måste tas hänsyn till; nominell ränta, uppläggnings-, aviserings- och administrationsavgifter, löptid, amorteringar och årliga vs. månatliga räntebetalningar bara för att nämna några faktorer.

På DBT tror vi på transparens och enkelhet. Tyvärr är det idag många tillväxtföretag som är förpassade till finansieringslösningar med komplexa och icke-transparenta avgiftsstrukturer och villkor. Till synes enkla upplägg med t.ex. fasta avgifter istället för %-ränta försvårar jämförelser och kan i många fall bli mycket dyrare än företaget räknat med. För att reda ut begreppen och säkra förutsättningar för jämförbarhet och transparens har DBT Företagslån räknat på några av de vanligaste fallgroparna.

 1. Månadsränta vs. effektiv årsränta
  De senaste åren har det skett en snedvriden tillväxt mot korta lån. Factoringmarknaden har växt kraftigt och många företag får idag finansieringserbjudanden där räntan anges som månadsränta något som ofta skapar förvirring och försvårar jämförbarhet med bl.a. traditionell bankfinansiering. Factoringräntorna ligger normalt på 1-5% per månad. För ett lån med en månadsränta på ex. 3% blir den effektiva årsräntan med hänsyn till ränta-på-ränta effekten hela 43%(!). 3% kan låta som lite, men i det fall man som Låntagare säljer eller belånar sina fakturor varje månad till det priset innebär det att man faktiskt betalar 43% i ränta på årsbasis. Görs detta med alla fakturor innebär det t.o.m. att företaget ”ger bort” hela 3% av sitt resultat!
 2. Uppläggnings-, aviserings- och administrationsavgifter
  Räntan är ofta endast en del av de kostnader som en Låntagare måste betala för ett lån. Inte alltför sällan tillkommer uppläggnings-, aviserings- och administrationsavgifter. När man räknar på den effektiva räntan måste alla kostnader tas med.Till synes små avgifter kan göra stora slag på den effektiva räntan. Ju mindre lån desto större blir effekten av de tillkommande avgifterna. Som exempel kan tas ett lån på 500 000 kr där den årliga räntan är 7% med en uppläggningsavgift på 10 000 kr och månatliga aviavgifter på 200 kr. I nedan exempel kan man se att de tillkommande avgifterna gör att den effektiva årsräntan för lånet ökar från 7% till 9,5%. En ökning med nästan 1/3 mer än vad som antas vid första anblick.
 3. Ränta som fast kostnad
  Det har blivit allt vanligare att långivare anger kostnaden för lånet som en fast kostnad. Ett lån med en fast avgiftsstruktur kan uppfattas som transparent och enkelt. Den fasta kostnaden är dock ofta inte kopplad till amorteringstakten. Tyvärr kan det innebära att Låntagare som amorterar löpande får betala en högre ränta än den som återbetalar allt i slutet. Räntan anger den kostnad som Låntagaren betalar för de pengar som den har lånat och ska inte beräknas på de pengar som han/hon återbetalat. Låter det klurigt? Tänk på nedan exempel.Ett företag erbjuder lån på 1 000 000 kr i ett år mot en fast kostnad på 100 000 kr. För Låntagare A som lånar
  1 000 000 och som inte amorterar löpande utan återbetalar lånet i sin helhet efter ett år blir räntan 10%. För Låntagare B som tar samma lån men som väljer att amortera 250 000 kr per kvartal blir den effektiva årsräntan hela 16%. Både Låntagare A och Låntagare B har betalat lika mycket i reda pengar (100 000 kr) men Låntagare B inte haft lika mycket lån under året. Det som gör skillnaden är att Låntagare B under året endast har haft genomsnittligt lån på 625 000 kr. Samtidigt har Låntagare A haft genomsnittligt lån på 1 000 000 kr under hela året. Rent konkret innebär det att Låntagare B inte tjänar något på att amortera utan tvärtom så missgynnas han/hon av det.Att räkna fram den effektiva årsräntan kan som sagt uppfattas som komplext. Vi hoppas genom dessa exempel visa hur pass viktigt det är att verkligen se över villkoren och prismodellen för att bilda sig en tydlig uppfattning om den faktiska kostnaden för lånet. Så nästa gång du ska låna pengar och får ett förslag var noga med att kontrollera;
  1. Är räntan angiven som månadsränta eller månadsränta?
  2. Tillkommer uppläggnings-, aviserings- och administrationsavgifter?
  3. Om räntan är angiven som en fast kostnad ej procent – fundera på hur din avbetalningstakt ser ut
Ladda ner vårt whitepaper om tillväxtfinansiering.